Wino zagościło na polskich stołach setki lat temu, stało się niezwykle popularne, a podawanie go do posiłków nikogo nie dziwi, a nawet jest ogólnie przyjęte podczas przyjmowania gości. Wyspecjalizowani znawcy wina zarabiają jako somelierzy, ale by umieć dobrać odpowiednie wino do danej sytuacji wcale nie trzeba być wybitnym koneserem. Co więc należy wiedzieć o winach?
Rodzaje wina
Istnieje kilka kryteriów podziału wina, od nich zależy np. do jakich potraw się je podaje.
- Kryterium zawartości cukru – podawane jest w gramach na litr (g/l) lub w procentach, wyróżnia się wina:
- Wytrawne – do 10 g/l, inaczej 1,5%
- Półwytrawne – 10-30 g/l, czyli 2-4%
- Półsłodkie – 30-60 g/l, co oznacza 4,5- 7,5%
- Słodkie – 60-150 g/l, czyli 8-16%
- bardzo słodkie – powyżej 150g/l, tj. ponad 16%.
- Kryterium barwy wina – kolor wina zależny jest od gatunku winogron, z którego powstaje oraz procesu jego powstawania:
- wina czerwone – pochodzi z czerwonych gatunków winogron, różnią się odcieniem, od niemal czarnego po ceglasty.
- wina różowe – tak jak wina czerwone powstają w procesie maceracji, jednak w przypadku win różowych jest on krótszy.
- wina białe – powstają w jasnych szczepów winogron, mogą być bardzo jasne, przezroczyste, zielonkawe a nawet brązowe.
- Kryterium zawartości alkoholu – wyróżnia się tu wina słabe (do 10%), średnie (10-14%), mocne (14-18%), wzmocnione (powyżej 18%) oraz zyskujące coraz większą popularność wina bezalkoholowe.
- Kryterium zawartości dwutlenku węgla – spokojne (czyli bez żadnych bąbelków), półmusujące, półmusujące gazowane i musujące gazowane.
- Kryterium sposobu konsumpcji:
- wina stołowe – podawane w trakcie posiłków wina wytrawne i półsłodkie.
- wina deserowe – najczęściej pojawiają się po posiłku i są to wina słodkie i półsłodkie.
- wina likierowe – podawane po posiłku wina mocne i słodkie.
Należy pamiętać, że niezwykle ważna jest też temperatura podania wina, wina czerwone, jako że są cięższe serwuje się, gdy mają temperaturę 16-20 ℃, zaś wina białe i wina różowe, które są bardziej orzeźwiające, podaje się schłodzone.
Najważniejsze odmiany win regionalnych
Wina o dobrej jakości powinny posiadać na etykiecie informacje na temat szczepu winogron z jakiego wino powstało, miejsca gdzie było uprawiane oraz rocznika produkcji. Oto niektóre specyficzne i znane na całym świecie odmiany win regionalnych:
- Pinot Noir – głównie hodowany w Burgundii, służy do produkcji win czerwonych oraz szampana. Wino mniej dojrzałe ma owocową nutę zaś bardziej dojrzałe zyskuje nutę cięższą, kwiatową.
- Chardonnay – stosowany w produkcji wina białego i szampana, dzięki wyczuwalnym nutom cytryny i jabłka są to trunki lekkie i orzeźwiające.
- Cabernet Sauvignon – to ciężkie, czerwone wino o korzennych nutach.
- Merlot – wino niezwykle uniwersalne, pasujące do wielu potraw, wyczuwa się w nim nuty jeżyn, śliwek i jagód.
- Shiraz – wino pochodzące z ciepłych krajów, czerwone o wyczuwalnych pieprznych nutach.
Jakie wino podawać do konkretnych potraw
To właśnie w trakcie posiłków najczęściej towarzyszy nam butelka wina. Warto pamiętać o pewnych niezmiennych zasadach:
Do przystawek serwuje się zazwyczaj wina białe, lekkie i przede wszystkim schłodzone. Do makaronów wina wytrawne, do risotto i ryb wina białe. Do drobiu podaje się również wina białe albo lekkie wina czerwone. Mięsa smażone i pieczone będą świetnie smakować z winem czerwonym. Wina białe również skomponują się doskonale z delikatnymi serami.
Zasady podawania wina
Aby uniknąć faux-pas oraz zadbać o jak najlepsze podanie wina, należy kierować się stałymi regułami:
- Wino powinno być podawane w dostosowanym do niego kieliszku- przezroczystym i gładkim, o odpowiednim kształcie. Wina czerwone podaje się w kieliszkach pękatych, wina białe w kieliszkach o wydłużonym kształcie.
- Kolejność podawania win jest nie bez znaczenia: wina białe podaje się przed czerwonymi, lekkie przed ciężkimi, a wytrawne przed słodkimi.
- Wino musi mieć odpowiednią temperaturę.
- Wina nie powinno się podawać do potraw zawierających ocet, a także do jajek, zup i szpinaku.
Czym kierować się przy zakupie wina
Najważniejszy w wyborze odpowiedniego wina jest nasz własny gust i preferencje smakowe, okazja, w której ma nam ono towarzyszyć oraz rodzaj posiłku jaki będzie spożywany. Wina wysokiej jakości sprawdzonych marek dostępne są w wielu sklepach, coraz więcej jest też na rynku sklepów zajmujących się wyłącznie dystrybucją tego typu trunków.
Sklep wina.pl oferuje swoim klientom wina z wielu zakątków świata w atrakcyjnych cenach, oprócz tego znaleźć tu można ciekawie skomponowane zestawy prezentowe oraz akcesoria winiarskie – wszystko dla koneserów wina na wyciągnięcie ręki.